Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Ανακυκλώστε!

Είμαι κάδος ανακύκλωσης,
όχι σκουπιδοτενεκές !


Οι ειδικοί μπλέ κάδοι συγκεντρώνουν το υλικό.
Είναι όμως εκλεκτικοί και... δε συμπαθούν τα σκουπίδια !
Γι'αυτό τους "τροφοδοτούμε" μόνο με άδειες και καθαρές συσκευασίες, χωρίς υπολείμματα.


Μεταφέρετε τη "συλλογή" σας στον μπλε κάδο, αξίζει τον κόπο!

Με την ανακύκλωση συσκευασιών συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύουμε σ' ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.
Γι'αυτό, ας γεμίσουμε τη μπλε τσάντα με άδειες και χωρίς υπολείμματα συσκευασίες από πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, σίδερο, χαρτί και ας μεταφέρουμε τη "συλλογή" μας στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης.




Είναι άδειο, δεν είναι όμως για πέταμα...

Οι άδειες συσκευασίες με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμη πρώτη ύλη, από την οποία κατασκευάζονται πλαστικά, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Γιατί ό,τι πετάμε, δεν είναι σκουπίδι !


Ας ανακυκλώσουμε

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

  • Συσκευασίες από αλουμίνιο π.χ. αναψυκτικά, μπύρες, κ.α.
ΧΑΡΤΙ
  • Χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, γάλατα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες, κ.α.
ΣΙΔΕΡΟ
  • Σιδερένιες συσκευασίες από π.χ. γάλατα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, κ.α.
ΓΥΑΛΙ
  • Γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερά, γάλατα, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων, κ.α.
ΠΛΑΣΤΙΚΟ
  • Πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, κ.α.

Έτσι απλά, τόσο σημαντικά...

Η ανακύκλωση είναι δείγμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι πράξη ευθύνης για όλους! Ας την στηρίξουμε, γιατί έτσι προστατεύουμε το περιβάλλον και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας. Είναι αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας!

Μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη της Ε.Ε.Α.Α.

Η Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) έχει ιδρυθεί από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις στα πλαίσια της εφαρμογής του νόμου 2939/01 και τω ευρωπαϊκών οδηγιών για την αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασιών.

Τα προγράμματά της υλοποιούνται πάντα σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε τη ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ στο τηλέφωνο 195

Αν θέλετε να πετάξετε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, πλυντήρια, κ.α.) καλέστε την γραμμή του δημότη (195). Τα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται δίπλα από τους κάδους, σε σημείο όμως που να μην εμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών ή οχημάτων. Η περισυλλογή πραγματοποιείται από ειδικά φορτηγά της Διεύθυνσης Καθαριότητας των Δημοτικών Διαμερισμάτων που κυκλοφορούν καθ'όλη τη διάρκεια του 24ώρου' προτεραιότητα έχουν όσοι ενημερώνουν την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Δείτε:

Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.)


Δήμος Αθηναίων

Acrobase-Οικολογικά Θέματα

Κανονισμός Καθαριότητας

Περιβάλλον


Ήρθαν οι μπλε κάδοι

Οίκο της Καθημερινής


Greenpeace-Aνακύκλωση


Ελληνική Ένωση Αλουμινίου


Freecycle




31 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Πάντα είχα απορία για ορισμένα αντικείμενα που έστελνα για ανακύκλωση όπως πχ τα γιαούρτια. Ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια!

kalliopi είπε...

Να 'σαι καλά :)

doctor είπε...

Ανοιχτή Πρόσκληση

Κάθε Σάββατο, γύρω στις 2-3 το μεσημέρι στο άλσος Γαλατσίου.

Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την φύση και να προσέξουμε το πράσινο της πόλης μας για να μην ξαναζήσουμε ξανά τον εφιάλτη του καλοκαιριού. Είναι στο χέρι μας.

Ελάτε να δείτε την προσπάθειά μας, συμβάλλετε και σεις όσο μπορείτε στην σωτηρία του πλανήτη μας και κυρίως περάστε από το blog και αφήστε ένα μήνυμα συμπαράστασης, ένα σχόλιο που θα μας δώσει μεγαλύτερη ώθηση και κουράγιο.

Ανοιχτή πρόσκληση

matina είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ...ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΤΑΝ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ,ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΝΕΡΟΥ "ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΩΡΟ???

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

kalliopi είπε...

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν πετάμε τα πλαστικά μπουκάλια νερού και τα έχουμε συμπιέσει για να πιάνουν λιγότερο χώρο.

:)

matina είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

ΥΓ. ΔΕ ΜΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ "ΣΥΜΠΙΕΣΗ"

THANKS

Ανώνυμος είπε...

Ηθελα να ρωτήσω αν στους μπλε κάδους μπορούμε να ρίνουμε εφημερίδες και γενικά γραφική ύλη (π.χ. φωτοτυπικό χαρτι κ.α)

kalliopi είπε...

Ανώνυμε όχι, οι μπλε κάδοι είναι μόνο για τις συσκευασίες.

Τη γραφική ύλη μπορείς να την ανακυκλώνεις σε κάτι μεγάλους κίτρινους κάδους, αναλόγως βέβαια και πού μένεις. Αυτούς εννοώ:
Καθημερινή

Διαφορετικά, μπορείς να καλέσεις το 195 και να ρωτήσεις πού υπάρχει κάδος για γραφική ύλη κοντά στη γειτονιά σου.

Να 'σαι καλά :)

Ανώνυμος είπε...

άκουσα ότι στους μπλε κάδους μπορούμε να πετάμε και μικροσυσκευές(πχ σεσουάρ μαλλιών)...
ισχύει??
ευχαριστώ!

kalliopi είπε...

Έχω την εντύπωση ότι δεν ισχύει.

Μπορείς να βρεις τα δίκτυα συλλογής ηλεκτρικών συσκευών εδώ: electrocycle.gr.

Να είσαι καλά.

kalliopi είπε...

---Ηθελα να ρωτήσω αν στους μπλε κάδους μπορούμε να ρίνουμε εφημερίδες και γενικά γραφική ύλη (π.χ. φωτοτυπικό χαρτι κ.α)---

Μετά από επικοινωνία που είχα με την EEAA σε ενημερώνω για την απάντηση που μου έδωσαν όσον αφορά στην ανακύκλωση της γραφικής ύλης στους μπλε κάδους:

"οι μπλε κάδοι είναι κυρίως για συσκευασίες. Ωστόσο εάν στο δήμο σας δεν υπάρχουν πράσινοι κάδοι που είναι μόνο για χαρτί τότε μπορείτε να τα ρίχνετε στους μπλε."

Ανώνυμος είπε...

Xαίρεται!Πολύτιμες οι πληροφορίες σας. Μια ερώτηση ακόμα: Μπορούμε να ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες tetra pack; Νομίζω δεν είναι 100% χάρτινες ή 100% πλαστικές. Ευχαριστώ.

kalliopi είπε...

αλικ οι συσκευασίες τετραπάκ ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους αν και...

---Αν και ελαφρύ, μαλακό και ταυτόχρονα ανθεκτικό, το τετραπάκ αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για οποιοδήποτε σύστημα ανακύκλωσης. Καθώς αποτελείται κατά 77% από χαρτί, 18% από πλαστικό και 5% από αλουμίνιο, ηανακύκλωση του απαιτεί τον διαχωρισμό των διαφορετικών υλικών, πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα δαπανηρό το κόστος της. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ίδιες οι εταιρίες που παράγουν τη συσκευασία αναλαμβάνουν και την ανακύκλωση, φτιάχτοντας νέα συσκευασία.---

Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΙ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ???

kalliopi είπε...

Ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης; Ανακύκλωσης για κάθε είδος, για κάποιο συγκεκριμένο, για όλα...;

Ανώνυμος είπε...

Kalliopi,

σε ευχαριστουμε πολύ που μας βοηθάς και εσυ να διαδώσουμε το μηνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών.

http://www.facebook.com/group.php?gid=81757710012&ref=mf

ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ GROUP MAΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ!

Dimitris είπε...

Οι συσκευασίες είναι σχεδόν τα μισα απ'τα σκουπίδια μας..Για μένα είναι πιο πρακτικό να τις συγκεντρώνω και να τις αφήνω στον μπλε κάδο όλλες μαζι...Αλλα έλα που έχουν κλειδώσει τον κάδο.....

Ανώνυμος είπε...

Help!! ! Μπορω να κανω τη τρελα μου
επαγγελμα? Ευχαριστώ!

eirini είπε...

εγω πως ειμαι σιγουρη οτι τα πραγματα που ειναι σε ειδικους καδους πανε για ανακυκλωση και οχι στα κανονικα σκουπιδια??
το λεω γιατι ουκ ολιγες φορες εχω δει να αδειαζουν μπλε καδους στα κανονικα σκουπιδιαρικα...και επειδη δεν εχουμε κοντα, πολλοι περπατουν αρκετη αποσταση με σακουλες στα χερια για να "ανακυκλωσουν" που οπως αποδεικνυεται μονο ανακυκλωση δεν κανουμε στην ελλαδα :@

Ανώνυμος είπε...

@ DIMITRI,

Σε ποια περιοχή το έχεις παρατηρήσει αυτό; Αναφέρεσαι σε μπλε κάδο ή σε καμπάνα που είναι για εμπορικά απόβλητα;

Ανώνυμος είπε...

@ eirini,

οι 416.000 τόνοι που ανακυκλώθηκαν πέρυσι (21% αυξηση από περυσι) νομίζω οτι απαντούν στο ερωτημά σου

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!!! Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας κάνω μια ερώτηση. Κοντά στη Πολυκατοικία μου έχουμε έναν μπλε κάδο ανακύκλωσης. Το θέμα είναι ότι μπορούμε να πετάμε τα σκουπιδια, που είναι για ανακύκλωση, κανονικα μέσα στους μπλε κάδους ή μήπως θα πρεπει να έχουμε και κάποιες σακούλες ειδικές για να τα βάζουμε μέσα και στη συνέχεια να τα πετάμε μαζί με την σακούλα αυτή??
Ευχαριστώ!!!

kalliopi είπε...

Όχι, δεν χρειάζονται ειδικές σακούλες. Το καλύτερο είναι να έχεις μία πάνινη ή πλαστική για να τα συγκεντρώνεις όλα μαζί και έπειτα να τα αδειάζεις μέσα στο μπλε κάδο, χωρίς τη σακούλα. Αν θες να πετάξεις και τη σακούλα, αν είναι πλαστική, πέτα τη χώρια.

kalliopi είπε...

ποιος έχει κλειδώσει τον κάδο βρε Δημήτρη;;;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα!
Σημερα ακουσα οτι στους μπλε καδους δεν μπορουμε να ριχνουμε μικρα ανακυκλωσιμα αντικειμενα πχ εισητηρια, καπακια γιαουρτιων κτλ. Ισχυει κατι τετοιο?

Ανώνυμος είπε...

Σε περίπτωση που θέλουμε να πετάξουμε τις πλαστικές συσκευασίες απο τα απορρυπαντικά, σαμπουαν και άλλα, θα πρέπει και αυτά να τα ξεπλένουμε από μέσα ή μπορούμε να τα πετάξουμε στους μπλε κάδους όπως είναι??
Και ένα τελευταίο τελευταίο ερώτημα, μπορούμε να πετάξουμε και εφημερίδες ή περιοδικά που έχουμε αυτό το γυαλιστερο κάπως εξώφυλλο??

kalliopi είπε...

@ για τα εισητήρια το είχα ακούσει αλλά δεν είμαι σίγουρη, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με την εταιρία για να μας ενημερώσει καλύτερα... τα καπάκια τα ρίχνουμε.

@ δε χρειάζεται να τα ξεπλένεις αυτά από μέσα αφού δε γίνεται κι όλας... τα ρίχνεις έτσι με το λίγο που έχουν...
τις εφημερίδες και τα περιοδικά τα ρίχνουμε σε άλλους κάδους, ειδικούς, μόνο για χαρτί, αλλά και στους μπλε να τα πετάξεις θα προωθηθούν εκεί που πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

Είναι τραγικό αυτό που διαπίστωσα σήμερα το πρωί (για ακομη μια φορά).Τα φορτηγα του δήμου που πρέπει να μαζεύουν μόνο ανακυκλώσιμα υλικά μαζεύαν και τα σκόυπίδια (όλα μαζί).Έγινα έξαλλη,πήγα στο δήμο,ρώτησα κάποια κυρία που μου την υπέδειξαν ως υπεύθυνη,και η απάντηση της ήταν η εξής:¨ίσως να ήταν ενημερωμένοι οτι ο κάδος με τα ανακυκλώσιμα είχε και σκουπίδια¨ .Ας πούμε οτι δέχομαι αυτό που μου λέει,δεν θα έπρεπε να μαζεύουν τα θεωρούμενα για αυτούς σκουπίδια στα απορριμματοφόρα φορτήγα?γιατι τα μεζεύαν στο φορτηγό που είναι μόνο για ανακυκλώσιμα?Πήρανε οι δήμοι λεφτά για να φτιάξουν υποδομές και το μόνο που κάνανε ήταν να φάνε τα λεφτά και να βάλουν και 5 κάδους για να λένε οτι κάτι κάνανε.Αίσχος.

Ανώνυμος είπε...

Μου είπαν πως όταν κάνω ανακύκλωση πρέπει να ξεχωρίζω τα χαρτιά από τα πλαστικά κ.τ.λ. σε άλλη σακούλα ισχύει ή ισχύει ότι πρέπει τα πετάμε χύμα?

kalliopi είπε...

Στους μπλε κάδους τα πετάς χύμα.

Unknown είπε...

Για extra ενημέρωση σχετικά με τους κάδους ανακύκλωσης μπορείτε να δείτε και στο ακόλουθο link http://anakyklwsh.com/2011/01/30/μπλέ-κάδοι-ανακύκλωσης/